שילוב אמנות במקום העבודה נתפס לעיתים כמותרות כשמדובר בעיצוב משרדים, משהו שרק תאגידים גדולים עם כיסים עמוקים יכולים לשקול. כתוצאה מכך, ולמרבה הצער עבור משרדים רבים, ההשפעה של האמנות במקום העבודה הוערכה באופן משמעותי. זאת עד כה, ובעקבות שורה ארוכה של מחקרים ומאמרים המדגישים את ההשפעות החיוביות שיכולות להיות ליצירות אמנות, יותר ויותר חברות מאמצות אמנות במקום העבודה.
עבודתו של ד”ר קרייג נייט, שחקר את הפסיכולוגיה של סביבות עבודה במשך 12 שנים באוניברסיטת אקסטר, מוזכרת במאמר בגרדיאן המסביר כיצד אמנות במקום העבודה יכולה להגביר את הפרודוקטיביות ומצוטטת: יש נטייה אמיתית לבחור בחללי עבודה מחוטאים ורזים, שנועדו לעודד את הצוות פשוט להמשיך בעבודתם ולהימנע מהסחות דעת אבל אין ענף מדעי בעולם שמאמין שהגישה הזו מגבירה את הפרודוקטיביות או הופכת עובדים למאושרים יותר, לדברי נייט. אם אתה מעשיר חלל אנשים מרגישים הרבה יותר מאושרים ועובדים טוב יותר; דרך טובה מאוד לעשות זאת היא באמצעות אמנות. יתר על כן, פורבס בחן מחקר אמריקאי, שהפריך את הרעיון שאמנות במקום העבודה היא רק דקורטיבית ומצא כי 78% מהנשאלים הסכימו כי אמנות במקום העבודה הפחיתה את רמות הלחץ, בעוד 64% ציינו כי היא הגבירה ונתנה השראה ליצירתיות. הסקר, שגרר יותר מ-800 תגובות, מצא גם כי אמנות במקום העבודה מעודדת הגברת שיתוף הפעולה והבעת דעה מצד העובדים. יצירות אמנות בחלל פתוח, ב-wallart מחלקת ארט בסטודיו של טלי ורקפת כאשר צוות העיצוב של T+R מתחיל לעבוד עם לקוח חדש, אנחנו אוהבים להשקיע זמן בפיתוח המשותף של הבריף של הלקוח, כדי להבטיח שאנו יוצרים סביבה המשקפת את מי שהם וכיצד הם עובדים, ויותר ויותר, הדיון כולל גם יצירות אמנות צבעי מותג והיכן ניתן לשלב אותם.
באופן מסורתי, אזור הקבלה וחדר הישיבות הם המרוויחים העיקריים מיצירות אמנות מכיוון שהם נוטים להיות המקום בו מבקרים אורחים ולקוחות ממתינים לצוות או נפגשים אתו. אך בהחלט היינו עדים לעלייה ביצירות אמנות שנכללו בתוכנית החלל הפתוח, לאורך המסדרונות ובאזורי המבואה הציבורית וחללי המנוחה ואזורי המפגש הלא פורמאלי.
עיצוב משרדים התפתח לנקודה שבה ההתמקדות העיקרית כעת היא ביצירת מרחב שבו הצוות מרגיש בנוח, שבו הם נהנים לעבוד ובסופו של דבר, המרחב שבו הם יכולים להיות פרודוקטיביים ביותר. גורמים אלה, יחד עם דגש על רווחת העובדים, הביאו לכך שיצירות אמנות הפכו לדבר שבשגרה במשרדים רבים בישראל, ולשיקול מרכזי עבור כל מעצבי המשרדים בארץ ובחו”ל.
יצירות אמנות במשרדי ג’ונסון אנד ג’ונסון
במחקר של נייט, בחנו את סביבות העבודה היעילות ביותר על ידי כך שביקשו מהמשתתפים להשלים שעת עבודה בכל אחד מארבעת סגנונות המשרדים המפורטים להלן:
- Lean: סביבת עבודה משרדית המכילה רק את הדברים הדרושים לביצוע המשימות
- Enriched: סביבת עבודה משרדית עם חלל שמוצגת בו אמנות וצמחים שכבר סודרו
- Empowered: אותה אמנות וצמחים אבל המשתתפים בניסוי יכלו לבחור היכן לשים אותם
- Disempowered: המשתתפים יכלו לסדר את ציורי האמנות ואת הצמחים בעצמם – אבל עורכי הניסוי ביטלו את הנגיעות האישיות הללו והחזירו את הסידור המקורי.
נימצא כי עובדים בחלל “המועשר” סיימו את עבודתם בממוצע 15% מהר יותר, בעוד שאלו בחלל “דל” היו בעלי הכי פחות תלונות על בריאות או רווחה. עם זאת, אלה שבמרחב המועשר הכפילו את שני הנתונים – סימן בטוח לכך שלסוג זה של סביבה יש פוטנציאל לא רק להגדיל את הפרודוקטיביות אלא גם את הרווחה במקום העבודה. כדי לספק תמונה מלאה, עבור אלה שעבדו בחלל המוחלש, רמות התפוקה שלהם היו זהות לאלה שבמרחב הדל. כפי שנייט מסביר: ב-12 השנים האחרונות לא מצאנו שמשרדים דלים מייצרים תוצאות טובות יותר; וככל שאנשים מעורבים יותר בתהליך ההעשרה, כך הם מסוגלים לממש חלק מעצמם במרחב
בעוד שתיארנו כמה סיבות ברורות מדוע חברות צריכות לשקול לשלב יצירות אמנות בסביבות המשרדיות שלהן, כלומר פרודוקטיביות ורווחת הצוות, ישנם יתרונות רבים נוספים, ועל פי דו”ח Making Art Work in the Workplace של BCO, הם כוללים:
- אמנות לזהות ומיתוג: אמנות יכולה לשחק תפקיד משמעותי בשיקוף ערכי המותג והשורשים ההיסטוריים של האירגון שלך. שילוב אמנות יכול לגלם ערכים ארגוניים. לדוגמה, הקמעונאית הבינלאומית דיזל מייחסת מאז הקמתה חשיבות בסיסית לאמנות במקומות העבודה במטרה להניע ולייצג את הרוח הארגונית החדשנית
- אמנות למציאת דרך: “דויטשה בנק” הבנק הגרמני, אספן האמנות התאגידי הגדול בעולם, מצא דרך חדשה להתמודד עם התמצאות בחלל באמצעות יצירות אמנות. כל אחד מכמעט 60 חדרי הישיבות מציג אמן בריטי או גרמני בולט והחלל נקרא על שם האמן עצמו. המסדרונות. . . לעתים קרובות מהדהדות שאלות כמו “האם פרויד חופשי כרגע?” או “האם אנחנו נפגשים בריכטר?” – אני מסכימה, לא ריאלי אולי לכל מקום עבודה אבל בכל זאת זו פיסת מידע מעניינת.
- אמנות לשימור צוות: בעוד שלאמנות יש ללא ספק השפעה חיובית על יצירתיות, רווחה ופרודוקטיביות, היא יכולה גם לשמש לשיפור ושימור הצוות, עלות מפתח לכל העסקים. המקום הוא פשוט, הרצון של הצוות לעבוד בסביבה נוחה, יצירתית שמאפשרת לממש את הפוטנציאל המקסימלי של העובדים. אני לא אומרת שיצירות אמנות יכולות לעשות את כל זה, אבל זה בהחלט יכול לעזור.
יצירות אמנות במשרדי SONY יצירות אמנות בחדר הישיבות במשרד
אמנות רלוונטית יותר מאי פעם במשרד ויכולה ללבוש צורות רבות, החל מיצירות אמנות מסורתיות ממוסגרות ועד יצירות אמנות וטוויסט מודרני, גרפיטי.
כפי שבוודאי הבנתם, צוות T+R תומך נלהב בהתאמת אמנות בעיצוב סביבות העבודה שאנו יוצרים, ואינו יכול להדגיש מספיק שזה אפשרי גם בתקציבים הקטנים ביותר, ויכול להיות בעל השפעה חיובית ומדהימה לטווח ארוך. העצה שלנו, להיות אמיץ ולאמץ את האמנות, אתם לא תצטערו על זה.